dissabte, 20 de febrer del 2010

ELS ESTATS DE FLUÏDESA

Divendres passat a la classe de CAPI amb l'Ernest, varem poder parlar dels estats de fluïdesa del senyor Mihaly Csikzentmihalyi (1998), i segons ell, els defineix com uns estats operacionalment definits com un estat subjectiu de consciència on existeix un equilibri entre la percepció que té un individu de les seves habilitats i el repte que representa l'activitat que realitza, on el repte és percebut com un repte alt, d'esforç.
Aquest estat es pot presentar amb activitats motivants, on els objectius siguin clars i es rebi un feedback immediat, on les persones tinguin control de les seves situacions i preocupacions alhora, on pugui augmentar la concentració, etc.
M. Czikzentmihalyi va aplicar una Escala d'Estats de Fluïdesa (EEF) i el Test de Comprensió Lectora del Projecte Pisa (TCLP) a estudiants de secundària de 14 i 15 anys, on va trobar una correlació positiva significativa entre aquestes variables pels homes on se'ls hi va presentar un text científic, i a les dones se'ls hi va presentar un conte popular. Dels factors dels estats de fluïdesa, el factor concentració en la tasca i sensació de control va ésser el que millor va correlacionar amb el test de comprensió, on altres factors significatius varen ser la retroalimentació no ambigua i els objectius clars.
Per tant, la inconsistència de les correlacions entre grups es va deduir a errors metodològics o bé a les diferències de gènere respecte a les preferències de certs textos, on els resultats de la investigació varen proporcionar dades sobre la relació entre l'estat de fluïdesa, la comprensió lectora i altres variables relacionades amb tals com el raonament verbal, el temps dedicat a la lectura i els gustos i interessos pel text llegit i en la lectura general.
Podem trobar més informació sobre el seu llibre Fluir (Flow): Una psicología de la felicidad on ens mostra com la psicologia, la filosofia i l'humanisme s'uneixen per respondre a una pregunta fonamental: ¿què és la felicitat? El llibre arranca amb el suposat de què tot el món té, alguna vegada, una experiència òptima, on es tracta de reconèixer les seves característiques, de potenciar el sentiment de força, control sense esforç, el màxim rendiment, la superació de l'ego, etc., quan al mateix temps semblen desaparèixer tots els conflictes emocionals, on es tracta d'aprendre a ser creatius i aconseguir una genuïna qualitat de vida.
Mihaly Csikszentmihalyi defineix el concepte de flow o fluxe com un estat en el qual la persona es troba completament absorta en una activitat per al seu propi plaer i gaudiment, durant la qual el temps passa volant i els pensaments, accions i moviments passen inadvertits, podríem dir que la persona està en fluïdesa quan es troba completament absorbida per una activitat durant la qual perd la noció del temps i experiments una gran satisfacció. Però fluir no vol dir ser feliç, perquè per experimentar la felicitat hem de centrar-nos en els nostres estats interns, i això distrauria l'atenció de la tasca que estem tenint entre mans, però no es pot ser feliç sense les experiències de fluïdesa.

3 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Darrerament ja quasi ningú escriu al blog per això deixa'm agraïr-te , abans de res, que tu segueixis fent-ho Cristina, realment crec que el blog és una oportunitat genial d'expressar-nos i mostrar als altres allò que creiem, pensem, o simplement allò que ens abelleix de dir, però, em temo que ,com que ja no compta per a nota, serem pocs els que el continuarem, per això (perdó per ser tan pesat) t'agraeixo que de tan en tan et prenguis la molestia de deixar escrit, per a tots aquells que ho vulguin llegir, un dels teus magnífics texts. Dit això, aquí va el meu comentari:

    En la seva classe l'Ernest ens va parlar dels Estats de Fluïdesa , que jo entenc com l'estat de gràcia en el que treball, inspiració i concentració s'afinen formant un conjunt harmònic que fa de tota activitat un art.

    Em vaig sentir força encuriosit per aquesta teoria, ja que l'aplicació d'aquesta en l'estudi i en la vida mateixa pot ser molt positiva i ,fins i tot, repercutir en la qualitat de vida.
    Investigant vaig trobar força informació pero ,de fet, vaig deixar la recerca a mitges per temes de feina i no l'havia reprès encara i, heus aquí que em trobo el teu text, una magnífica sísntesi de les teories del gran M. Csikszentmihalyi recollida amb gràcia i encert, on em puc informar de molt del que m'interessa dels estats de fluïdesa però sense tenir que endinsar-me en un text dens i ferragós, on puc llegir la opinió d'una altre persona sobre el tema però aquesta no es limita a opinar sinó que , a més, preten informar.
    Un error molt freqüent quan s'expliquen les teories d'altres persones és que es tendeix a convertir un text expositiu sobre la teoria en un mer article d'opinió sobre el què el qui escriu el text pensa.
    Tu no caus en aquest error, el teu text mostra en tot moment el teu punt de vista però mai perd la funció per a la qual fou concebut: informar.
    Costa trobar un equilibri entre informar i opinar i en el teu text tu el trobes, per això et felicito i t'insto a continuar "postejant" Cristina, com ja et vaig dir en l'anterior comentari és realment engrescador especular sobre quin nou tema tracataras en la próxima entrada que facis.

    ResponElimina